Op dinsdag 15 augustus wordt de bevrijding van het Koninkrijk der Nederlanden herdacht. Stichting Indië Herdenking Grave organiseert dit bijzondere herdenkingsmoment in Grave.
Terwijl Nederland op 5 mei 1945 werd bevrijd, heerste in voormalig Nederlands-Indië nog geen vrijheid. De wrede overheersing door Japan had een zware impact op alle inwoners, zowel Nederlandse als inheemse bevolking. De definitieve bevrijding volgde pas op 15 augustus 1945. Deze dag markeerde het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.
Het programma van Stichting Indië-Herdenking Grave is afgestemd op de specifieke behoeften van de Indische gemeenschap in Grave, van wie de oorlogservaringen en geschiedenis anders verliepen dan die van de generaties die op 4 en 5 mei worden herdacht. Het thema van dit jaar, 'Leven met de oorlog', belicht de uitdagingen van het omgaan met oorlogservaringen, waarbij de slogan "Je kan een kind uit de oorlog halen, maar hoe haal je de oorlog uit een kind" centraal staat. Dit geldt voor zowel de kinderen van "repatrianten" uit Nederlands Indië als de ouderen die de gruwelen van de oorlog hebben doorstaan.