Web Analytics Made Easy - Statcounter
Indië-Herdenking in Grave

INFO

15 augustus 2023

18:30 uur

Torenpleintje

Indië-Herdenking in Grave

Op dinsdag 15 augustus wordt de bevrijding van het Koninkrijk der Nederlanden herdacht. Stichting Indië Herdenking Grave organiseert dit bijzondere herdenkingsmoment in Grave.

Terwijl Nederland op 5 mei 1945 werd bevrijd, heerste in voormalig Nederlands-Indië nog geen vrijheid. De wrede overheersing door Japan had een zware impact op alle inwoners, zowel Nederlandse als inheemse bevolking. De definitieve bevrijding volgde pas op 15 augustus 1945. Deze dag markeerde het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Het programma van Stichting Indië-Herdenking Grave is afgestemd op de specifieke behoeften van de Indische gemeenschap in Grave, van wie de oorlogservaringen en geschiedenis anders verliepen dan die van de generaties die op 4 en 5 mei worden herdacht. Het thema van dit jaar, 'Leven met de oorlog', belicht de uitdagingen van het omgaan met oorlogservaringen, waarbij de slogan "Je kan een kind uit de oorlog halen, maar hoe haal je de oorlog uit een kind" centraal staat. Dit geldt voor zowel de kinderen van "repatrianten" uit Nederlands Indië als de ouderen die de gruwelen van de oorlog hebben doorstaan.

De herdenking vindt plaats op het Torenplein in het centrum van Grave. Om 19.00 uur opent Rick Joosten namens de Stichting Indië-Herdenking de herdenking met een welkomstwoord, gevolgd door een toespraak van voorzitter Evy Boer-De Wit en muzikale intermezzo's van het Stemmenorkest. Wethouder Hendriks van de gemeente Land van Cuijk houdt een toespraak.

De plechtigheid omvat ook een indrukwekkende ceremonie, waarbij Harry Reffeltrath van de Harmonie Stad Grave het Signaal Taptoe speelt, gevolgd door twee minuten stilte. Na de stilte leggen de wethouder en de Stichting bloemen, begeleid door Indische muziek. Angela en haar dochter Zoë Daanen verzorgen aansluitend een toespraak. De herdenking wordt afgesloten met een bescheiden defilé langs de plaquette.

De Stichting Indië-Herdenking Grave nodigt inwoners van Grave en omliggende gebieden uit om deze gedenkwaardige gebeurtenis bij te wonen en gezamenlijk te herdenken. De uitzending live op televisie te volgen op dinsdag 15 augustus van 19.00 tot 20.30 uur op Omroep Land van Cuijk. Het programma is te volgen via het Ziggo kanaal 40 en het KPN kanaal 1475 en streaming via de website: www.omroeplvc.nl